Grünerløkka: de hipste wijk van Oslo

Grünerløkka

Het is een trend op zich: rauwe, industriële wijken of stadsdelen, die worden omgetoverd tot levendige plekken waar alle hipsters naartoe trekken. De bekendste is misschien wel SoHo in New York, en dichter bij huis Amsterdam Noord. Maar ook het Noorweegse Oslo heeft zo’n wijk: Grünerløkka. Vandaag zoomen we in op deze broedplaats voor creatievelingen.

Verkeerde kant van de Akerselvarivier

Grünerløkka is een stadsdeel is Oslo dat zo’n 44.000 inwoners telt. De wijk is vernoemd naar de Duitser Friedrich Grüner, die er in 1672 een molen kocht van Christiaan V. Lange tijd was Grünerløkka een industriele arbeiderswijk aan de ‘verkeerde kant’ van de Akerselvarivier, maar inmiddels is het imago flink op de schop gegaan, en is het dé plek waar jonge creatievelingen naartoe trekken.

Grünerløkka

Modeboetiekjes, designshops & vintage

Grote modeketens hoef je niet te verwachten in Grünerløkka, hier kom je juist voor de kleine, onbekendere winkels. Loop eens binnen bij Dapper, een concept store en kapper voor mannen ineen. Of bij Mitt Lille Hjem (mijn kleine huis), met Deense modemerken, sieraden, handtassen en accessoires voor in huis. Bij Ny York design & 2nd hand kun je terecht voor – je raadt het al – vintage en tweedehands vondsten en ook bij het romantische, ietwat kitscherige Frøken Dianas Salonger vind je de vintage pareltjes. Bezoek je Grünerløkka in het weekend? Dan heb je geluk. Ieder zondag is er de Birkelunden vlooienmarkt.

Bekijk de Lonely Planet Oslo pocket

Mitt Lille Hjem

Mitt Lille Hjem

Eten in Grünerløkka

Een hippe wijk zou een hippe wijk niet zijn als je er niet goed kon eten en drinken. Voor goede koffie kun je terecht bij Tim Wendelboe (een award-winnende barista) en Liebling. Lunchen doe je bij Kolonihagen, Delicatessen of Fru Hagen. En voor het diner schuif je aan bij Vulkan of Bistro Brocante. Wil je een dag Grünerløkka afsluiten met een lekker afzakkertje? Zoek dan de Schouskjelleren Mikrobryggeri op voor de lekkerste speciaalbiertjes.

Fotocredits: Tord Baklund / VisitOSLO


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende