Wat is de Golden Circle in IJsland?

Golden Circle IJsland Fika Magazine

Met de toenemende populariteit van IJsland als vakantieland, zie je steeds vaker de Golden Circle – of Gouden Cirkel – voorbij komen. Het is een van de mooiste en toegankelijkste rondreizen die je kunt maken in het land. Maar wat is de Golden Circle nu precies? We leggen het je uit.

Golden Circle IJsland

De Golden Circle is een route van ruim 300 kilometer in het zuiden van IJsland en bestaat uit de drie bekendste hoogtepunten van het land: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. Heb je deze drie trekpleisters bezocht, dan heb je aan aardig goed beeld van de prachtige natuur die je in IJsland kunt vinden.

Golden Circle IJsland Fika Magazine

Þingvellir

Þingvellir is een van de drie natuurparken in IJsland en is een belangrijke marker in de historie van het land. De nakomelingen van Ingólfur Arnarson, de grondlegger van Reykjavik, richtten in 930 bij Þingvellir het IJslandse parlement op: Alþing. Þingvellir werd een plek waar zaken werden gedaan van (levens)belang. Er werden huwelijken verbonden en onderlinge vetes tussen grondeigenaren, boeren en krijgslieden beslecht. Ook werden er nieuwe wetten vastgelegd en er werd weergeld voor moord en doodslag betaald. Inmiddels is het IJslandse parlement niet meer in Þingvellir gevestigd; maar er worden nog altijd herinneringen voor het leven gemaakt. Het is namelijk de plek waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar druiven. Je kunt er duiken of snorkelen in de kloof Silfra. En het kerkje Þingvallakirkja en de waterval Öxarárfoss zijn het toneel van tal van toeristenfoto’s.

Gullfoss

Gulfoss wordt ook wel de Gouden Waterval genoemd. De waterval dank haart bijnaam aan de regenbogen die er vaak te zien zijn. Door de immense kracht waarmee het water naar beneden klettert, ontstaan er grote nevelwolken die bij zonnig weer voor de mooiste regenbogen zorgen. Het imposante natuurverschijnsel in ontzettend fotogeniek en moet iedereen eigenlijk een keer in z’n leven gezien hebben.

Geysir

De cirkel wordt rondgemaakt door Geysir, een slapende geiser in het Haukadalur. Voorheen spoot de geiser water meters de lucht in, maar tegenwoordig is het er rustig. De nabijgelegen Strokkurgeiser is nog wel actief. In het Haukadalur bevindt zich nog een aantal andere waterbronnen, zoals de Konungshver, Litli Geysir en de felblauwgekleurde Blesi. Vanaf de berg Laugarfjall heb je geweldig uitzicht over het hele gebied.

En staat de Golden Circle IJsland al op jouw lijstje?

Bron: Wikipedia, de IJslandspecialist
Fotocredits: Iceland.is


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende