Glögg: 3 varianten

Als je van één drankje in de kerstsfeer komt, dan is het wel van glögg. Glögg is de Scandinavische versie van glühwein en wordt gedronken vanaf de eerste advent met kerst tot en met tjugondag Knut: een feest dat in Zweden en Finland op 13 januari gevierd wordt. Je kunt het drankje tegenwoordig ook kant-en-klaar in de winkels vinden, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken. Ruikt je huis ook gelijk naar kerst. We zetten vandaag drie recepten voor je op een rij: de traditionele versie, een Nederlandse versie en een gezonde versie.

De traditionele versie
De Huffington Post schreef een leuk artikel over de geschiedenis van de glögg en deelde en recept uit 1898. Dit is echter wel een recept waar je een heel dorp mee kunt voorzien, dus je kunt ook het recept van de schrijver zelf volgen.

Glögg

De Nederlandse versie
Veel glöggrecepten worden in een Scandinavische taal of in het Engels beschreven waarin in ingrediënten worden gebruikt die hier niet altijd voor handen zijn. Daarom is het soms net zo handig om een compleet Nederlands recept te gebruiken. Op Allerhande vonden we er een.

Blueberry_glogg

De ‘gezonde’ versie
Dit is een virgin glögg aangezien er geen alcohol in wordt gebruikt (is uiteraard wel optioneel). Er worden geen suikers aan het recept toegevoegd maar veel ingrediënten zijn die goed voor het lijf. Uiteraard is het recept afkomstig van de bekendste Scandinavische healthy foodblog Green kitchen stories.

Welke variant ga jij maken? Of heb jij je eigen recept?

Fotocredits: Green kitchen stories & Albert Heijn


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende