Final fika: Paula's (voorlopig) laatste blog vanuit Stockholm

fika stockholm fika magazine

Met nog een kleine twee weken in Zweden te gaan schrijf ik nu mijn (voorlopig) laatste blog voor Fika Magazine. Na 6 maanden hier geweest te zijn, voelt Stockholm meer als thuis dan ooit tevoren. De stad heeft ruimte, sfeer, groen en charme. Ik ken de weg goed genoeg om zorgeloos rondjes te fietsen en word zelfs meerdere keren per dag om de weg gevraagd (vast vanwege de zomerdrukte en mijn nogal Zweedse uiterlijk, maar dat terzijde…).

Ik kwam midden in de winter aan en vond het een verademing om de Stockholmers na zo’n strenge winter uit hun schulp te zien kruipen. Vanaf maart werd elk zonnestraaltje gevierd met een fika in het zonnetje. Nu is het hartje zomer en stroomt de binnenstad langzaam vol met bussen toeristen (iets minder fijn). Gelukkig weet ik die prima te ontwijken en werk ik al fietsend nog snel aan mijn laatste to-do’s. Een van de laatste dingen is om nog een verfrissende Zweedse duik te nemen bij een van Stockholms verborgen strandjes. Ik heb me voorgenomen mijn vrees voor het koude water opzij te zetten en het land niet te verlaten zonder deze duik te hebben genomen. Wetende dat ik dit nu algemeen bekend heb gemaakt is er eigenlijk geen weg meer terug…

Teruggaan naar overbevolkt Nederland zal weer even wennen zijn. Zweden is een van de meest vrije landen waar ik ooit geweest ben. Ik zal de weidsheid, de zonaanbidders en fika-momentjes enorm missen. Om Zweden straks weer iets dichter bij me te brengen deel ik hierbij alvast een recept voor chokladbollar, de perfecte delicatesse voor bij een kopje koffie.

Men neme voor ongeveer 30 balletjes:
– 100 gram boter
– 1 dl suiker
– 1 eetlepel vanillesuiker
– 3 eetlepels cacao
– 3 dl havermout
– 3 eetlepels sterke koffie
– geraspte kokos ter garnering

1. Smelt de boter en kook kort.
2. Meng suiker, vanillesuiker, cacao, havermout en koffie met de boter.
3. Zet in de koelkast (ongeveer 1 uur) zodat het mengsel hard wordt.
4. Vorm ronde balletjes van het mengsel en rol ze door de geraspte kokos
5. Belangrijkste: serveer met koffie!


Paula
Paula studeert een half jaar in Stockholm en twee keer per maand schrijft ze op Fika Magazine over haar belevenissen in de stad. Ze deelt onder andere de leukste plekken om te lunchen, interessante musea en de lekkerste Zweedse recepten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende