De gekleurde huisjes van Reykjavik

Straat in Reykjavik

Deze maand bestaat mijn blog voornamelijk uit een fotoreportage. Als er namelijk iets is wat ik charmant vind aan het straatbeeld in Scandinavië, dan zijn het wel de prachtige gekleurde huizen. Deze huizen vind ik zelfs zo leuk dat ik, gewapend met een camera, op pad ben geweest om de mooiste huizen vast te leggen. De foto’s maakte ik allemaal op een zomerse ochtend in Reykjavik, rondom Frakkastígur.

Het onderstaande gele huis is naar mijn idee typisch IJslands. Het balkonnetje links zag ik bij veel huizen, al vraag ik mij natuurlijk af – met het oog op het sobere klimaat – of er wel veel gebruik van wordt gemaakt. Ik kan mij in ieder geval niet herinneren dat ik stoeltjes of tafeltjes op de balkons heb zien staan. De onstuimige lucht en de dennenbomen links op de achtergrond maken er helemaal een Scandinavisch plaatje van.

Geel-huis-in-Reykjavik

Ook dit falurode huis vind ik erg mooi. Deze kleur wordt bovendien al eeuwenlang veelvuldig gebruikt, ook in de andere Scandinavische landen. De donkerrode kleur werd gewonnen uit ertsafval uit de kopermijnen, zodat de kleur vanwege de lage kosten vooral populair was bij de arme (plattelands-)bevolking.

Rood-huis-in-Reykjavik

Dit prachtige roze huis, poppenhuis zou ik bijna willen zeggen, is toch wel mijn persoonlijke favoriet. De gordijnen en spulletjes waarvan je op de foto een glimp kunt opvangen geven mij het idee dat je binnen geen standaard minimalistisch interieur kunt verwachten maar juist een gezellig rommeltje. Met veel ouderwetse, kitscherige details en vintage meubels. Zo zou ik het in ieder geval doen als ik de vrije hand zou hebben in dit heerlijke huis!

Roze huis

Ten slotte een sober wit huis. In tegenstelling tot het meer volkse falurood, was wit juist een kleur die de rijken van oudsher aan hun huis gaven om zich te onderscheiden.

Wit huis

Welk gekleurde huis in Reykjavik is jouw favoriet?

2 suggesties bij “De gekleurde huisjes van Reykjavik


Reageren niet mogelijk.


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende