De tien hoogste gebouwen van het hoge noorden

wolkenkrabbers in scandinavië fika magazine

Heb je een idee welke gebouwen tot de tien hoogste van Scandinavië behoren? Hier vind je een lijstje. Er is gemeten van de grond tot het dak, dus antennes of radiomasten doen niet mee. Dit zijn dé wolkenkrabbers in Scandinavië!

Turning Torso, Malmö, Zweden

190 meter

Opgeleverd in 2005 en vooral een woontoren. Prachtig uitzicht over het water van de Öresund, de brug en de steden Malmö en Kopenhagen. Er zijn huur- en koopappartementen.

Kaknästornet, Stockholm, Zweden

155 meter

Stamt uit 1963, dus jarenlang op de eerste plaats. Het is het centrum voor het Zweedse radio- en tv netwerk. Bovenin is een café-restaurant voor bezoekers.

Näsinneula Tower, Tampere, Finland

124 meter

Een observatietoren aan het meer Näsijärvi. Er staat ook nog een mast op van 48 meter, maar die rekenen we dus niet mee. Ook met restaurant bovenin, waar de lift supersnel binnen een halve minuut met een vaart van 6 meter per seconden naartoe schiet.

Een bericht gedeeld door Hanna (@haapzu) op

Herlev Ziekenhuis, Herlev/Kopenhagen, Denemarken

120 meter

Het hoogste ziekenhuis ter wereld. Herlev is één van de vier ziekenhuizen van Kopenhagen. Het ziekenhuis werd gebouwd over een periode van tien jaar door 1.500 arbeiders. Het was de grootste bouwplaats van Scandinavië. Het gebouw werd omringd door schandalen, want het werd vijf keer duurder dan begroot.

Uppsala domkyrka, Uppsala, Zweden

118 meter

Dit is één van Zwedens oudste kerken met gedeeltes uit 1273. Gebouwd in typisch gotische stijl. Elk jaar wordt de kerk door circa 500.000 mensen bezocht. Niet om een gebedsdienst te volgen, maar als toerist. Het is niet alleen de oudste en hoogste kerk van Zweden, maar ook de grootste.

Victoria Tower, Stockholm, Zweden

117,2 meter

T-vormig hotel- en kantoorgebouw uit 2011 met spiegels aan de buitenkant in de Stockholmse wijk Kista.

Kista Science Tower, Stockholm, Zweden

117 meter

Deze kantoortoren bestaat eigenlijk uit zes gebouwen met winkels en 43.000 m2 aan kantoorruimte.

Een bericht gedeeld door Towe (@towe001) op

Radisson Blue SAS Plaza Hotel, Oslo, Noorwegen 

117 meter

Modern hotel uit 1990 met 37 verdiepingen en het behoort tot de topattracties van de stad.

Sankta Klara Kyrka, Stockholm, Zweden

116 meter

Deze kerk was klaar in 1590. Meest centraal gelegen kerk van de Stockholmse binnenstad.

Posthuset, Oslo, Noorwegen

110 meter

Het Postgebouw is het hoofdkantoor van de Noorse post. Het werd opgeleverd in 1975 en de bewoners van Oslo vinden het een lelijk gebouw. Bijzonder is het inderdaad niet, het is gewoon een kantoortoren.

Wolkenkrabbers in Scandinavië en Nederland

Het hoogste gebouw in Nederland is niet zo hoog als de nummer één van Scandinavië. Onze Maastoren in Rotterdam is 165 meter. Het hoogste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa in Dubai en is 828 meter. Dat is wat je noemt een wolkenkrabber!

Fotocredits omslagbeeld: Christian Deinert


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende