Saltstraumen: bijzonder natuurfenomeen in het noorden van Noorwegen

Saltstraumen Fika Magazine

Toen we afgelopen juni een aantal dagen in de omgeving van Bodø in Noorwegen verbleven, werden we gewezen op een bijzonder natuurfenomeen: Saltstraumen. Oftewel: de sterkste getijstroom in de wereld.

Zoutstroom

Saltstraumen, ook wel Zoutstroom, is een getijstroom op ongeveer tien kilometer afstand van Bodø. Het kanaal verbindt het Saltfjord met het Skjerstadfjord. Er stroomt elke zes uur tot 400 miljoen m³ (ton) zeewater door het drie kilometer lange en 150 meter brede kanaal, met snelheden van zo’n 37 kilometer per uur. Als de stroming op z’n sterkst is, kunnen draaikolken van tien meter in diameter en vijf meter diep ontstaan. En dat levert spectaculaire beelden op.

Riksvei 17

Op het moment dat wij de Saltstraumen bezochten, was het water niet zo spectaculair als op sommige beelden online, maar alsnog is het een prachtige omgeving. Het water tekent geweldig af tegen de bergketen erachter en de brug (waar de Riksvei 17, een toeristische nationale weg overheen loopt) levert spectaculaire plaatjes op.

Saltstraumen Hotel

Vlak bij het water bevindt zich het Saltstraumen Hotell, waar het heerlijk overnachten is. Het handige van dit hotel is dat het op loopafstand ligt van het water. Soms is de stroming namelijk midden in de nacht op z’n sterkst, en dan wil je niet nog kilometers lopen voordat je er bent – zeker niet in het wisselvallige weer dat Noorwegen vaak kent. Er is tevens een wellness in het hotel aanwezig en je kunt aanschuiven voor een hapje eten.

Saltstraumen

Kijk voor meer informatie over de Saltstraumen en over de omgeving op Visit Bodø.

P.S.: Zo kan het er dus ook uitzien (foto van Visit Bodø, door Tommy Andreasser):


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende