Boektip: Spis van Mikkel Karstad

Dat de Scandinavische keuken meer en meer stijgt in populariteit is niet alleen te zien aan de restaurants die als wortels uit de grond schieten, maar ook aan het aantal kookboeken van Scandinavische hand dat in de winkels ligt. Spis van de Deense chef Mikkel Karstad is een bijzondere in het rijtje.

Mikkel Karstad is co-founder van de Scandi-cool cuisine, adviseur van sterrenrestaurant NOMA en een geweldige Deense chefkok. In zijn boek laat hij zien waarom voedsel veel meer is dan enkel een noodzakelijk kwaad. ‘De schoonheid van voedsel is van cruciaal belang,’ zegt hij, ‘onze ogen spelen een belangrijke rol bij het eten. Als een gerecht er prachtig en heerlijk uitziet, zal het eerder aanzetten tot het proberen van iets nieuws. Je eet met smaakpupillen, ogen en neus.’ En dat is duidelijk terug te zien in zijn boek. Spis is niet alleen een verzamelmap van de lekkerste recepten, ze zien er werkelijk prachtig uit. Zelfs de simpelse gerechten weet Mikkel prachtig vorm te geven.

Schermafbeelding 2015-06-26 om 10.41.37Ik hoop dat je mijn recepten zult gebruiken zoals ze bedoeld zijn, maar dat je ook geïnspireerd raakt om een hoofdingrediënt te kiezen – zoals inktvis of orgaanvlees – en dan te improviseren met wat op dat moment verkrijgbaar en op z’n best is.

Spis is niet traditioneel ingedeeld op voor-, hoofd- en nagerecht, maar op ingrediënt of kooktechniek. Zo wijdt hij een heel hoofdstuk aan inktivs, een hoofdstuk aan poon maar ook aan orgaanvlees en de kooktechniek vuur.

Spis is een prachtig boek dat niet alleen kan fungeren als kookboek, maar ook als koffietafelboek. En voor de liefhebber van de Scandinavische keuken is het een echte must have.

SPIS 3D#1
Spis
Mikkel Karstad
Uitgeverij Aerial
€ 29,95

 

 

Één suggestie bij “Boektip: Spis van Mikkel Karstad

Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende