Scandinavisch papier maakt blij: de leukste stationary en posters

Scandinavisch papier Fika Magazine

Om maar meteen helderheid te scheppen met betrekking tot de titel: papier klinkt denigrerend voor hetgeen ik bedoel. In een papierwinkel kan ik lyrisch worden en bijna een rondje dansen van enthousiasme. 

Voor onderstaande favorieten geldt het zelfs dubbel: zowel het papier als de vormgeving, een mega YES! Hier zal menig(e) bureau, kantoor, muur, brievenbus een upgrade van krijgen! Moet lachen om mezelf gezien het lijkt of ik gesponsord word om reclame te maken, moge dit duidelijk zijn: puur enthousiasme voor dit moois!

In dit artikel licht ik vier favoriete ontwerpers al dan niet labels uit.

Playtype

playtype fika magazine

Uit automatisme verscheen er een 1 voor het kopje over Playtype. Een grote favoriet. De combinatie van cijfers en letters als beeld, de naam spreekt voor zich. Een grafische bedoeling. 

Hun eigen omschrijving: ze bekijken de grenzen tussen typography en esthetische composities. Is zo klaar als een klontje. Nothing else left to say. Kijken werkt soms nou eenmaal beter om een indruk te krijgen dan lezen!

Behalve een online shop hebben ze ook een winkel in Kopenhagen. Bepakt en beposterd naar huis zou ik zeggen, ha!

2 Vera Kyte

Vera Kyte Paper Collective Fika Magazine

Een designstudio uit Noorwegen. Daarmee is het overkoepelende gezegd. Zij variëren van een serie prints voor Paper Collective, tot objecten tot ruimtelijke vormgeving. De serie posters ‘On the move’, gaat over dieren die trekken door land, zee en lucht (voor degene die achtergrondinformatie belangrijk vindt), ik zie de posters vooral als een combinatie van eenvoud, mooi kleurgebruik en simpele vormen. Easy does it.

3 Atelier Copenhagen

Atelier Copenhagen Fika Magazine

Atelier Copenhagen is evengoed een multidisciplinaire designstudio. Uit Kopenhagen dit keer. Een trendwatcher en een creatief directeur werken samen aan concepten voor bedrijven. 

Into the Blue en Graphic Grain zijn twee grafische series. Zij hebben zich laten inspireren door 2d en 3d computervormgeving, wat duidelijk herkenbaar is maar een wat ‘zachter’, handgemaakte ‘look’. Japanse esthetische normen zijn ook duidelijk zichtbaar, gecombineerd met noordelijke blauwe tinten in de duidelijke titel van de ‘Into the Blue’-serie. 

4 Hamide

Scandinavisch papier Fika Magazine

In ‘Soul of city Copenhagen’ maakt Hamide op een grappige, speelse manier duidelijk waar Kopenhagen voor staat vanuit hen. Deels door kenmerkende locaties, deels door typische concepten en als laatst door te spelen met de ‘lifestyle’ in ‘meet the locals’. De structuur van het landschap gebruiken ze voor outlines en vormen. Eenvoudig, speels en duidelijk. Hoe verrassend en steady kan het zijn!

Kaarten en posters vertegenwoordigen deze serie. Buiten dat heeft Hamide ook tof vormgegeven notitieboekjes, kalenders en weekplanners in hun assortiment. Dat hoeft niet weg van je bureau! Mits je het natuurlijk precies een centimeter van elkaar even recht naast elkaar legt, anders alsnog rommel, ha!


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende