Deense designheld: Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Vandaag wil ik je voorstellen aan één van de grootste namen uit de designgeschiedenis, afkomstig uit Denemarken: Arne Jacobsen (1902-1971). Wedden dat je zijn ontwerpen herkent?

Meer dan een eeuw geleden, in 1902, werd Arne Jacobsen geboren in Denemarken. Als jong ventje zette hij zich al af tegen de extreem decoratieve smaak van zijn ouders door de muren van zijn kamertje helemaal wit te schilderen. Die voorliefde voor minimalistisch en strak design zie je terug in al zijn ontwerpen. Elegante vormen, een strakke belijning en geen enkel overbodig frutsel kenmerken het werk van Arne Jacobsen. Kijk maar mee!

Fika Magazine Arne Jacobsen
Arne Jacobsen himself.
Fika Magazine Arne Jacobsen
Het eerste succesvolle ontwerp van Arne Jacobsen was de Ant Chair, die hij in 1952 ontwikkelde voor de Novo Nordisk-kantine.
Fika Magazine Arne Jacobsen Vlinderstoel
Wie kent ze niet? De wereldberoemde Series 7 Chair is eveneens van de hand van Arne Jacobsen (1955). Dit model wordt ook wel de ‘vlinderstoel’ genoemd.
De meest comfortabele stoel op aarde werd al in 1958 door Arne Jacobsen ontworpen: de Egg Chair.
De comfortabelste stoel op aarde werd al in 1958 door Arne Jacobsen ontworpen: de Egg Chair.

When in Copenhagen…
Wie een bezoek brengt aan Denemarken, en dan met name aan de hoofdstad Kopenhagen, kan niet om Arne Jacobsen heen. Zijn ontwerpen duiken overal op. Je ziet ze terug in winkels, cafés en restaurants, maar ook in het Danish Design Museum. Hier is zelfs een deel van de permanente expositie over Deens design aan Jacobsen gewijd. Maar het kan nog gekker! In de jaren 1958-1960 ontwierp Jacobsen namelijk het gehele SAS Hotel in Kopenhagen. Dit hotel is de boeken ingegaan als het eerste designhotel ter wereld – en niet voor niets!

De meest beroemde ontwerpen van Arne Jacobsen zie je in het Danish Design Museum. Van links naar rechts: de Drop Chair, de Egg Chair en de Swan Chair.
De beroemdste ontwerpen van Arne Jacobsen zie je in het Danish Design Museum. Van links naar rechts: de Drop Chair, de Egg Chair en de Swan Chair.
Het Radisson Blu Hotel in Kopenhagen, zoals het tegenwoordig heet. Al bij binnenkomst struikel je over de ontwerpen van Arne Jacobsen.
Het Radisson Blu Hotel in Kopenhagen, het voormalige SAS-hotel. Al bij binnenkomst struikel je over de ontwerpen van Arne Jacobsen.
De Arne Jacobsen suite in het hotel. Hoeveel ontwerpen van hem spot jij?
De Arne Jacobsen suite in het hotel. Hoeveel ontwerpen van hem spot jij?

Arne Jacobsen, Fritz Hansen of Louis Poulsen?
Ging er een lampje branden bij het zien van de ontwerpen van Arne Jacobsen? Mooi! Misschien heb ik je wel in verwarring gebracht, want de kans is groot dat jij bij de ‘vlinderstoel’ aan Fritz Hansen dacht. Dat kan kloppen, want Fritz Hansen is het designlabel dat de ontwerpen van Jacobsen al sinds 1934 produceert en op de markt brengt. Hetzelfde geldt voor de verlichting van Louis Poulsen, ook een geliefd designmerk uit Denemarken. Zij brachten onder andere de AJ vloerlamp en de AJ tafellamp van Arne Jacobsen uit.

Nice to know: de uitsparing in de voet van de Louis Poulsen AJ tafellamp was bedoeld om een asbak in te plaatsen.
Nice to know: de uitsparing in de voet van de Louis Poulsen AJ tafellamp was bedoeld om een asbak in te plaatsen.

Het moge duidelijk zijn: Arne Jacobsen is een waar designicoon uit Denemarken. Wil je meer weten over zijn ontwerpen of zo’n mooie eetkamerstoel, tafellamp of loungestoel kopen? Kijk dan op Flinders.nl!

Één suggestie bij “Deense designheld: Arne Jacobsen

Reageren niet mogelijk.


Sabine
Hoi! Ik ben Sabine, webredacteur bij woonwebshop Flinders. Ik schrijf iedere dag over interieur, design, woontrends en nieuwe merken. Scandinavisch design speelt daar een grote rol in en daarom schrijf ik af en toe gastblogs voor Fika Magazine.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende