Op deze eilanden in Denemarken is de sterrenhemel het allermooist

Eilanden Denemarken Fika Magazine

Het blijft een van de mooiste natuurverschijnselen: een heldere sterrenhemel. Nu is niet iedere locatie daar geschikt voor, dus om het je een beetje makkelijker te maken bestaat er de International Dark-Sky Association (IDA), een organisatie die je op de beste plekken wijst. Afgelopen week hebben zij het eerste, officiële International Dark Sky Park en de eerste International Dark Sky Community van Scandinavië benoemd. De Deense eilanden Møn en Nyord, gelegen ten oosten van het eiland Seeland, zijn de gelukkige.

Eilanden Denemarken

De International Dark-Sky Association bestaat inmiddels als zestien jaar, maar het is dit jaar voor het eerst dat de eilanden Møn en Nyord tegelijkertijd de titels International Dark Sky Park en International Dark Sky Community mogen dragen. Ze krijgen deze titel vanwege de lokale initiatieven om lichtvervuiling te minimaliseren en daarmee de nachthemel te beschermen. Een van deze initiatieven komt van het kampeerterrein op Møns Klint. Hier zetten medewerkers zich in om bezoekers van het eiland het natuurfenomeen Dark Sky te laten beleven. Er worden activiteiten georganiseerd, waarin de donkere hemel in het middelpunt staat, zoals mountainbiketochten en viswedstrijden.

44

Wereldwijd zijn er 44 Dark Sky Parks, waarvan er negen in Europa liggen. Van de Dark Sky Communities liggen er drie in Europa. De officiële ceremonie en de uitreiking van de certificaten aan Møn en Nyord zullen in augustus plaatsvinden. 

Fotocredits: Thomas Ix
Bron: Visit Denmark


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende