Waarom slapen in Scandinavië zo goed voor je is

Scandinavisch slapen

slapen is een essentieel onderdeel van ons leven en heeft een grote invloed op onze algehele gezondheid en welzijn. Scandinavië staat bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen, maar het heeft ook een reputatie opgebouwd als een regio waar mensen goed kunnen slapen. Veel beddenfabrikanten hebben zich verdiept in het fenomeen “Scandinavisch Slapen” of “Zweeds Slapen” en presenteren nu trots hun beste modellen als authentieke Zweedse bedden. Er zijn zelfs Nederlandse merken die bedden aanbieden met een Zweedse naam en ze promoten als Scandinavisch slapen. Maar wat houdt Scandinavisch slapen eigenlijk in en klopt het wel dat Nederlandse bedrijven een écht Zweeds bed kunnen maken?

Iedereen lijkt tegenwoordig zijn mond vol te hebben van Scandinavisch Slapen. In de matrassenwereld zijn er zelfs bedrijven die zichzelf specialisten in Scandinavisch Slapen noemen. Maar wat is dat nu eigenlijk, Scandinavisch Slapen? Zoals de naam al doet vermoeden, verwijst het naar de slaaptradities in de Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland). Maar wat maakt het slapen daar anders? De Scandinaviërs slapen toch gewoon zoals wij? Nee, zij beoefenen Scandinavisch Slapen… 😉

Scandinavisch slapen is eigenlijk een andere term voor een boxspring bed met een extra topmatras bovenop de bestaande matrassen. Hierdoor krijgt het bed een luxere uitstraling en wordt de indruk gewekt dat het slaapcomfort verbetert. Maar laat je hier niet door “misleiden”. De boxsprings die daadwerkelijk uit Scandinavië komen  zijn speciaal geconstrueerd, waarbij de topmatras (of topper) een echte functie heeft. Dit komt doordat de onderliggende matrassen niet zijn ingedeeld in verschillende zones.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Scandinavisch Slapen echt betekent en waardoor dat komt. Want slapen heeft veel meer te maken dan alleen een goed matras dat uit Scandinavië komt.

1. De invloed van de natuurlijke omgeving

De adembenemende natuurlijke omgeving in Scandinavië heeft een rustgevend effect op de geest en het lichaam. Bergen, bossen, meren en fjorden dragen bij aan een gevoel van sereniteit en vredigheid, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en diep te rusten.

In Scandinavië zijn de lichtniveaus gedurende het grootste deel van het jaar laag, vooral tijdens de wintermaanden. Dit resulteert in langere nachten en meer duisternis, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Het gebrek aan fel licht kan helpen om het slaaphormoon melatonine beter te reguleren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Zo heb je dus ook meer kans op een goede remslaap. Lees hier alles over remslaap.

Scandinavische landen staan bekend om hun schone en frisse lucht. De luchtkwaliteit in deze regio’s is over het algemeen van hoge kwaliteit, wat een positieve invloed heeft op de ademhaling tijdens het slapen. Schone lucht zorgt voor een diepere en meer verkwikkende slaap.

2. Een cultuur van ontspanning

In Scandinavië heerst er een cultuur van ontspanning en zelfzorg. Mensen nemen de tijd om te ontspannen en prioriteit te geven aan hun welzijn. Dit draagt bij aan een goede slaaproutine en het vermogen om stress en spanning los te laten voor het slapengaan.

Scandinavische omgevingen staan bekend om hun rust en stilte. Het ontbreken van geluidshinder zorgt voor een ongestoorde slaap en draagt bij aan een verkwikkende rust.

3. Sauna’s en warmwaterbronnen

Het nemen van een sauna of een bad in warmwaterbronnen is een populaire traditie in Scandinavië. Deze warmte-ervaringen helpen bij het ontspannen van de spieren, het verminderen van stress en het bevorderen van een diepere slaap.

4. Minimalistisch design voor slaapkamers

Scandinavisch design staat bekend om zijn minimalisme en eenvoud. Slaapkamers in Scandinavische stijl hebben een rustgevende en kalmerende uitstraling, wat bijdraagt aan een ontspannen slaapomgeving.

Lees ook de 5 tips voor het inrichten van je slaapkamer  

5. Gereguleerde temperatuur en ventilatie

Scandinavische landen zijn goed uitgerust om de temperatuur en ventilatie in hun huizen te reguleren. Een koele en goed geventileerde slaapkamer bevordert een betere slaapkwaliteit en helpt bij het voorkomen van oververhitting of verstikkende warmte.

6. Lange zomerdagen en korte winternachten

In de zomermaanden hebben Scandinavische landen lange dagen en korte nachten. Hoewel dit een aanpassing kan vergen, biedt het ook de mogelijkheid om optimaal te genieten van de zon en de natuur. Het kan echter handig zijn om verduisterende gordijnen te gebruiken om een goede nachtrust te bevorderen.

7. Buitenactiviteiten en beweging

Scandinaviërs hechten veel waarde aan buitenactiviteiten en lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid.

8. Gezonde voeding en levensstijl

In Scandinavië wordt veel waarde gehecht aan gezonde voeding en een evenwichtige levensstijl. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en het vermijden van overmatige cafeïne en suiker kan de slaap positief beïnvloeden.

9. Vermindering van stress en angst

Scandinavische landen staan bekend om hun welzijnsgerichte benadering van het leven. Een goede werk-privébalans en het verminderen van stress en angst dragen bij aan een betere slaapkwaliteit en algehele gezondheid.

10. Het belang van hygge

Hygge, een Deens begrip dat staat voor gezelligheid en comfort, speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven in Scandinavië. Het creëren van een warme en knusse slaapomgeving bevordert ontspanning en een goede nachtrust.

Lees hier ook meer over de betekenis van Hygge

Verder hechten ze veel waarde aan comfortabel en hoogwaardig beddengoed. Matrassen van hoge kwaliteit en beddengoed gemaakt van natuurlijke materialen, zoals wol en katoen, zorgen voor een optimale ondersteuning en een goede nachtrust.

11. Positieve mindset en geluk

Scandinaviërs staan bekend als enkele van de gelukkigste mensen ter wereld. Een positieve mindset en het ervaren van geluk dragen bij aan een goede nachtrust en een gezonde slaaproutine. Lees op deze website over een positieve mindset die bijdraagt aan een fijn leven.

Het slapen in Scandinavië biedt tal van voordelen voor de algehele slaapkwaliteit en het welzijn. Van de rustgevende natuurlijke omgeving tot de aandacht voor comfort en ontspanning, er zijn vele factoren die bijdragen aan een goede nachtrust. Door te profiteren van de unieke aspecten van Scandinavische levensstijl en omgeving, kun je jouw slaap verbeteren en genieten van de voordelen van uitgerust wakker worden.

Hoe kan ik de Scandinavische slaap toepassen in mijn eigen leven?

Je kunt beginnen door aandacht te besteden aan je slaapomgeving, zoals het creëren van een rustgevende slaapkamer en het gebruik van hoogwaardig beddengoed. Daarnaast kun je ontspanningstechnieken, zoals het nemen van een warm bad voor het slapengaan, toepassen.

Heeft het gebruik van verduisterende gordijnen invloed op de slaapkwaliteit?

Ja, verduisterende gordijnen kunnen helpen om een donkere slaapomgeving te creëren, zelfs tijdens de lange zomerdagen. Dit kan de slaapkwaliteit verbeteren en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

Welke rol speelt voeding bij een goede nachtrust?

Het consumeren van gezonde voeding, zoals voedingsmiddelen rijk aan magnesium en tryptofaan, kan bijdragen aan een goede nachtrust. Het vermijden van cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapengaan is ook aan te raden.

Wat is het geheim achter de hygge-levensstijl?

Hygge draait om het creëren van een warme en gezellige sfeer. Door te genieten van eenvoudige pleziertjes, zoals kaarsen aansteken, knuffelen met een deken en tijd doorbrengen met dierbaren, kun je een gevoel van rust en welzijn bevorderen. Bekijk hiervoor ook zeker onze andere blogs over Hygge

Hoe kan ik stress verminderen voor het slapengaan?

Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, kan helpen om stress te verminderen. Het vermijden van schermen en stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan kan ook bijdragen aan een rustige geest.

 

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende