Wordt dit jouw Deense vakantiebestemming in 2018?

Funen Fika Magazine

Het nieuwe jaar is bijna in zicht en dat betekent dat er weer een nieuwe portie vakantiedagen aankomt. Ben jij ook stiekem al aan het bedenken hoe je die gaat invullen? Dan hebben we vandaag een ontzettend leuke tip voor je: het Deense eiland Funen. Funen ligt supercentraal en wordt ook wel ‘de tuin van Denemarken’ genoemd. Het is de ideale bestemming om je kinderen mee naartoe te nemen en heeft een groot vakantieaanbod. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? We zetten vandaag een aantal highlights op een rij.

Odense: geboortestad van H.C. Andersen

Allereerst Odense. De geboortestad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Suzanne schreef al een keer over de fijne koffietentjes in de stad, maar er is meer! Zo kun je – niet heel verrassend – in de voettreden van Hans Christian Andersen treden in een van de musea die zijn gewijd aan de schrijver. Ook zijn er gratis (!) stadsfietsen te huur en kun je er heerlijk tafelen. Het hele jaar door vinden er leuke evenementen in de stad plaats, dus je kunt je voorstellen, Odense is een lekker levendige stad.

 

 

Funen Fika Magazine
Odense. Foto door Kim Wyon, VisitDenmark.
Funen Fika Magazine
Odense. Foto door Roland Jung, VisitDenmark.

Noord-Funen

Een plek waar veel leuke bezienswaardigheden geclusterd zijn, is Noord-Funen. Hier vind je niet alleen een heerlijke en gevarieerde natuur (met een kindvriendelijke kustlijn!) maar ook plekken als Ditlevsdal Bison Farm, de grootste bizonboerderij van Europa. Ook het sprookjesachtige kasteel Harridslevgaard is aan te raden, waar pauwen vrij rondlopen. Wat wij misschien wel het leukste aan Noord-Funen vinden, zijn alle kraampjes die je in de warmere maanden langs de kant van de weg vindt. Verse groenten, fruit en andere lokale producten zijn hier te koop.

funen fika magazine

Funen Fika Magazine
Ditlevsdal Bison Farm, foto’s door VisitDenmark

Tussen Svendborg en Faaborg

Het gebied tussen de steden Svendborg en Faaborg wordt ook wel het mooiste stukje Funen genoemd. Even ten noorden van Faaborg vind je Svanninge Bakker, waar je je ogen uitkijkt bij de diepe ravijnen die zo’n 14.000 jaar geleden in de laatste ijstijd zijn ontstaan. Maar ook het schiereiland Hindsholm en de daarbijliggende kleine eilanden Romsoe en Enebaerodde worden geroemd vanwege hun bijzondere landschap en hun prachtige flora en fauna.

Valdemars Kasteel

Dit bijzondere kasteel is van 1639 tot 1644 gebouwd voor prins Valdemar, zoon van Christian IV en Kristine Munk. Later werd het kasteel overgenomen door zeeheld Niels Iuel. Valdemars Slot is nog altijd in handen van zijn familie, maar is inmiddels (gedeeltelijk) opengesteld voor publiek. Je kunt het restaurant bezoeken, maar ook het theepaviljoen en de appelgaard.

Funen Fika Magazine

Funen Fika Magazine
Valdemars Kasteel, foto door Niclas Jessen, VisitDenmark

Wijngaard

Niet helemaal geschikt voor de kinderen, maar des te leuker voor de ouders: Skaarupøre Vingaard! Ja, ook Denemarken heeft wijngaarden – al komt daar niet dezelfde hoeveelheid productie vandaan als uit de zuidelijke landen. De druivenrassen die er groeien zijn voornamelijk Duitse witte druiven, die gebruikt worden in Merzling, Riesling en Pinot Gris. Leuk om eens een kijkje te nemen op een Noord-Europese gaard.

Funen Fika Magazine
Skaarupøre Vingaard, foto door Niclas Jessen, VisitDenmark

Het eiland Æbelø

Mocht je de tijd hebben: bezoek dan zeker het onbewoonde eiland Æbelø. Het grootste gedeelte van dit eiland is bedekt door bos, maar op de open plekken kun je de prachtigste dieren spotten. Æbelø is zowel per boot als te voet bereikbaar. Let wel goed op de eb en vloed tijden, want je wilt voorkomen dat het water hoog staat als je naar het eiland wandelt.

Overnachten op Funen

Een van de leukste manieren om op Funen te overnachten, is in een van de vakantiehuisjes die het eiland rijk is. De exemplaren van Vakantiepartner Denemarken (Feriepartner) zijn sfeervol én perfect gelegen. De meeste huisjes beschikken over een sauna en jacuzzi en sommige zelfs over een zwembad! Dit zijn onze favoriete huisjes:

De huisjes van Vakantiepartner Denemarken

Funen

Nieuwsgierig geworden naar Funen? Neem dan een kijkje op de website van VisitDenmark!


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende