Fietsen in Kopenhagen: is Kopenhagen de fietshoofdstad van de wereld?

fietsen in Kopenhagen

Doorgaans wordt Amsterdam gezien als de fietshoofdstad van de wereld. Iedereen kent het beeld van de fotograferende toeristen voor de fietsflat bij Amsterdam Centraal wel. Ja, er wordt veel gefietst in Amsterdam, maar mag het zichzelf wel de fietshoofdstad van de wereld noemen? Volgens het invloedrijke Amerikaanse magazine Wired is fietsen in Kopenhagen nóg veel beter. Het blad bekroonde Kopenhagen tot tweewielerhoofdstad, en zette Amsterdam op een tweede plaats.

Cijfers

NRC vergeleek naar aanleiding van het artikel in Wired de twee Noord-Europese steden met elkaar. Zet zetten onder andere een aantal leuke cijfers op een rij:

Kopenhagen

Amsterdam

‘De Nederlandse hoofdstad wil de status quo behouden, in plaats van te verbeteren en te moderniseren’, schreef Wired. Over Kopenhagen zijn ze meer te spreken, daar wordt ‘continu geïnvesteerd in slimme infrastructuur’.

fietsen in kopenhagen fika magazine

Fietswalhalla versus vergane glorie

Volgens het NRC is Kopenhagen het ‘hippe, innovatieve fiets-wallhalla’ en is Amsterdam een ‘hopeloos verouderde fietsstad, zich vastklampend aan de glorie van weleer’. Saskia Kluit, directeur van de Nederlandse fietsersbond wijt het aan de prioriteiten van de gemeente Amsterdam: ‘slechts elf procent van de verkeersruimte is gereserveerd voor fietsers’. Dat heeft volgens Kluit als gevolg dat de fietspaden overvol zijn, de fietsspits vastloopt en er onvoldoende parkeerfaciliteiten zijn.

In Kopenhagen daarentegen zijn de fietspaden breed en is de doorstroming goed. Schrijfster van het NRC-artikel nam de proef op de som: ‘op een eersteklas huurfiets rijd ik een fraaie fietsroute langs de haven, over kades en speciaal aangelegde fietsbruggen, inclusief de onlangs geopende Cykelslangen, een oranjekleurige, slangvormige brug die over het water kronkelt. Elegant, niet te steil, en exclusief voor fietsers. Het is allemaal tiptop in orde. Maar deze Harbour Circle is een toeristische fietsroute; hoe zit dat als je je in de spits waagt langs Kopenhagens hoofdroutes? Het Deense leven is, meer dan het Nederlandse, homogeen georganiseerd. Ouders zijn doorgaans tweeverdienend en werktijden zijn vrijwel overal hetzelfde. En dus brengt iedereen ’s ochtends vroeg, rond 8.00 uur, de kinderen naar crèche en school; een uur later zijn de straten verlaten. Werkdagen zijn relatief kort, rond 15.30 uur wordt de omgekeerde weg afgelegd. Als ik om 16.00 uur over de Dronning Louises Bro richting het westen fiets, ben ik ingesloten door bakfietsen vol kinderen. Toch biedt de Norrebrøgade, waar vierdubbele, geasfalteerde fietsbanen zijn aangelegd, voldoende ruimte om elkaar te passeren.’

Fietsen in Kopenhagen: heel veel ruimte

Ziet er allemaal rooskleurig uit dus. Maar er moet een kantekening bij gezet worden. Kopenhagen is ruim opgezet. Er is veel meer ruimte voor fietspaden als je het vergelijkt met de smalle straatjes en bruggen in Amsterdam. Daarnaast zorgen veel Deense bedrijven voor gelegenheden om je fiets te parkeren – in het pand – iets waar het bij Amsterdamse bedrijven nogal eens ontbreekt.

Cycling Fund

Maar hoe komt het dan toch dat er zoveel aandacht wordt besteedt aan fietsen in Kopenhagen? De schrijfster interviewt Klaus Bondam, die jarenlang wethouder Techniek en Milieu was. ‘We hadden half jaren negentig een fietsvriendelijke burgemeester, Ritt Bjerregaard. Dankzij haar kwam fietsen bovenaan de agenda te staan. In 2009 zouden we gastheer zijn van de wereldklimaattop. Dat was het moment om het “merk” Kopenhagen te koppelen aan milieubewust, gezond leven. En aan fietsen.’ Er kwam een ‘Cycling Fund’ van 134 miljoen euro waaruit veel fietsprojecten werden gerealiseerd zoals fietsbruggen en het scheiden van verkeersstromen. Er kwam meer fietspad ten koste van parkeergelegenheid voor auto’s.

Cyclespace

Hoewel het nu lijkt dat het in Amsterdam allemaal een beetje stilligt op fietsgebied, zijn er ook in de Nederlandse hoofdstad initiatieven om de tweewieler weer op de kaart te zetten. ‘Begin 2016 werd Cyclespace in het leven geroepen, gefinancierd door de gemeente, om de stad op de kaart zetten als wereldleider op het gebied van fietskennis en –innovatie. Ook werd er een speciale fietsburgemeester benoemd,’ aldus het NRC-artikel.

Fietshoofdstad of niet; Kopenhagen en Amsterdam zijn beide twee prachtige steden die fietsen op een positieve manier op de kaart zetten. Laten we vooral hopen dat de twee steden veel van elkaar leren zodat het fietsen in Kopenhagen en het fietsen in Amsterdam er alleen maar beter op wordt.

Bron: NRC


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende