Hudiksvall met zijn oude vissershuisjes op de kaai

Hudiksvall Fika Magazine

Als je ooit langs de oostkust van Zweden reist, is Hudiksvall een mooie stopplaats. Het is driehonderd kilometer ten noorden van Stockholm en gelegen in een baai van de Botnische golf.

Beschermde baai

Het ongeveer vijfhonderd meter lange Sundkanaal is de natuurlijke uitlaat van de Lillfjärden (letterlijk: kleine baai). Vroeger lag de haven van Hudiksvall binnen de goed beschermde Lillfjärden, maar door dichtslipping werd de baai een ingesloten meer en het kanaal werd onbruikbaar omdat de grotere schepen er niet meer door konden komen. In 1615 werd de handelshaven verplaatst om een grotere toegankelijkheid te creëren.

Hudiksvall fika magazine

Hudiksvall fika magazine

Sundskanalen

Het kanaal bleef echter van groot belang. Aan de zijkanten hadden de vissers hun huisjes en het was van daaruit dat ze op visvangst gingen en waar ze hun verkoop hielden. Het grootste deel van de huidige huisjes werd gebouwd in de negentiende eeuw in de typische stijl van toen. Ze zijn vandaag het symbool van Hudiksvall en worden gebruikt als winkeltjes en magazijnen. En er is ook een heerlijke ijssalon!


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende