18 oktober 2024
Hoewel Scandinavische landen niet meteen bekendstaan om hun glooiende wijngaarden, heeft het effect van de klimaatverandering een positieve invloed op de wijnbouw in het Hoge Noorden. Echter hoef je je niet te beperken tot Scandinavische wijnen om de typische Scandinavische gerechten kracht bij te zetten. Wij zochten voor jou enkele Europese wijntoppers uit voor foodpairing met Scandinavische gerechten. Je ontdekt met welke gerechten je ze prima kan combineren. Ga mee op culinaire reis door Europa!
Monbazillac is een zoete wijn uit de Franse regio Bergerac, gemaakt van druiven als Sauvignon Blanc, Muscadelle en Sémillon. Deze honingachtige wijn met noten van gedroogd fruit en bloemige aroma’s harmoniseert perfect bij typische Scandinavische gerechten als:
Een typisch Scandinavisch dessert als kanelbullar past perfect bij een Portugese wijn zoals een Vinho Verde. Deze licht sprankelende wijn staat bekend om zijn lichte tinteling, laag alcoholgehalte en levendige zuren. Een uitstekende partner voor verschillende Scandinavische gerechten met andere woorden!
Grüner Veltliner is een Oostenrijkse wijn bekend om zijn pittige, frisse smaak op basis van groene appel, witte peper en noten van citrus. Deze veelzijdige wijn past goed bij deze Scandinavische gerechten:
Scandinavische gerechten staan bekend om hun pure, eenvoudige smaken, vaak met een vleugje zout, zuur en soms een verrassende zoetigheid. Perfect voor foodpairing met ander lekkers! Laten we eens kijken naar wat verrassende combinaties.
Lutefisk, de gedroogde en geweekte kabeljauw, is een klassieker in Scandinavië. Hoewel het op zichzelf vrij neutraal van smaak is, wordt het vaak geserveerd met spek en erwtenpuree. Maar probeer het eens met een romige aardappelpuree vol verse bieslook! De zachte textuur van de puree en het frisse, uiige van de bieslook geven de lutefisk nét dat beetje extra pit.
Gravlax, gemarineerde zalm in suiker, zout en dille, is fris en licht zoet. Dit combineert geweldig met de romige textuur van avocado. Maak een heerlijke toast met een laagje avocado, plakjes gravlax en een scheutje citroen. Het romige van de avocado en de frisse zalm zorgen samen voor een feestje in je mond!
De beroemde Zweedse gehaktballetjes kun je echt niet alleen eten. Traditioneel serveer je ze met aardappelpuree en veenbessenjam, maar ook een krokante salade met een dressing van mosterd en honing past er perfect bij. De zoete jam haalt het hartige van de gehaktballetjes omhoog, terwijl de honing-mosterdsaus voor een lekker pittige twist zorgt.
Deze Zweedse kaneelbroodjes zijn al heerlijk op zichzelf, maar als je ze serveert met een warme blauwe bessencompote, wordt het pas écht smullen! De zoetzure smaak van de bessen past fantastisch bij de kruidige kaneel.
Elke twee weken een leuke update?