De laatste modetrends uit Scandinavië

De laatste modetrends uit Scandinavië

Waarschijnlijk ken je Parijs, Milaan, Londen en New York als het mekka van de mode-industrie. Toch voegt er zich langzaam maar zeker een nieuwe stad bij namelijk: Kopenhagen. In dit artikel lees je waarom Kopenhagen kan concurreren met deze welbekende modesteden.

Mode uit Scandinavië

Niet alleen Kopenhagen maar ook andere landen uit Scandinavië lijken de modesmaak echt te pakken te hebben. Een Scandinavische modestijl is vergelijkbaar met een Scandinavische interieurstijl. In beide stijlen komen er een aantal overeenkomende kenmerken naar voren. Zo uitte ze beide duurzaamheid en minimalisme.

Zo onderscheid Scandinavische mode zich

Andere kenmerken van een Scandinavische modestijl is dat het tijdloos en duurzaam is. Dit laatste komt niet als een verassing. We wisten namelijk allemaal langer dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Kleding wordt zelden of niet duurzaam geproduceerd of hergebruikt. Het resultaat hiervan is dat er letterlijk en figuurlijk bergen van kleding ontstaan in derdewereldlanden. Het is een misverstand dat zij de grote hoeveelheid kleding met gaten en scheuren kunnen hergebruiken. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid water dat gebruikt moet worden voor het maken van kleding. Het kost ongeveer 2.700 liter water om één T-shirt te produceren. De textielindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de vervuiling van wereldwijd schoon water. Daarnaast is 35% van alle primaire microplastics die in het milieu terecht komen te danken aan het wassen van synthetische kleding. Tot slot wordt er geschat dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van alle koolstofemissies. Dit is meer dan de uitstoot van alle internationale lucht- en scheepvaart samen. Copenhagen Fashion Week lanceert een 3-jarenplan om zijn eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Logisch dat de duurzame aanpak van de Scandinavische mode een hit is.

De laatste modetrends uit het Hoge Noorden

Wees niet bang om achter te lopen op de laatste modetrends. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Hoge witte laarzen – enkellaarsjes dames maken plaats voor de hoge witte laarzen. Je kan de laarzen makkelijk combineren met een minirok of met een flared jeans.
  2. Glitter kleding – de Denen houden wel van een glinstertje. Nagenoeg elke show bevatte een vorm van glitters. De glitters worden echter wel gepresenteerd op de Scandinavische manier; subtiel en stijlvol.
  3. Doorschijnende kleding – hierbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met wat je onder je doorschijnende kleding draagt. Let dus op de kleurencombinatie van bijvoorbeeld je lingerie.

mode trendssscandinavische trends mode

Meest voorkomende kenmerken van Scandinavische mode

  1. Minimalisme Scandinavische mode staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische ontwerpen. Het draait allemaal om eenvoudige, strakke lijnen en een neutraal kleurenpalet. In plaats van te focussen op felle kleuren en ingewikkelde patronen, draait het in Scandinavië allemaal om de essentie van het ontwerp. Dit minimalisme is niet alleen esthetisch, maar past ook bij de duurzame levensstijl van veel Scandinaviërs.
  2. Duurzaamheid Duurzaamheid is een belangrijk aspect van de modetrends in Scandinavië. Veel Scandinavische merken gebruiken duurzame materialen en productiemethoden om ervoor te zorgen dat hun kleding zo min mogelijk impact heeft op het milieu. Bovendien zijn veel merken ook transparant over hun productieprocessen en zorgen ze ervoor dat hun kleding onder eerlijke omstandigheden wordt geproduceerd.
  3. Hygge Hygge is een Deens concept dat draait om gezelligheid en comfort. Dit zie je ook terug in de mode in Scandinavië. Veel kledingstukken zijn gemaakt van zachte, comfortabele stoffen zoals wol en katoen en zijn ontworpen om je warm en comfortabel te houden tijdens de koude Scandinavische winters. Ook de kleuren die worden gebruikt in de kleding zijn vaak warm en uitnodigend, zoals donkerblauw, grijs en beige.
  4. Oversized Een andere opvallende trend in Scandinavische mode is de oversized look. Dit betekent dat kledingstukken vaak wat ruimer vallen en wat meer bewegingsruimte bieden. Dit draagt bij aan het comfortabele gevoel van de kleding en past ook goed bij de minimalistische esthetiek van Scandinavische mode.
  5. Functioneel design Ten slotte draait het in Scandinavische mode ook om functioneel design. Dit betekent dat kleding niet alleen mooi moet zijn, maar ook praktisch en functioneel. Veel kledingstukken zijn bijvoorbeeld ontworpen met speciale zakken en vakken om je spullen in op te bergen, of zijn gemaakt van waterafstotende materialen om je droog te houden in de regen.

In de afgelopen jaren heeft Scandinavische mode wereldwijd veel aandacht gekregen vanwege zijn unieke en duurzame benadering van design. Door minimalistisch design te combineren met comfort en functionaliteit, is Scandinavische mode erin geslaagd om een eigen plek te veroveren in de modewereld.


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende