Hippe begrippen uit Scandinavië

lykke

Meestal moet ik een beetje lachen wanneer ik lees of mensen hoor praten over hygge, lagom of het nog hippere lykke. Niet om de essentie of de inhoud, maar om te zien hoe hip sommige dingen worden, die toch eigenlijk normaal zouden moeten zijn. Het zegt best wat over onze huidige maatschappij. We zijn massaal op zoek naar geluk. Ik uiteraard ook. Juist omdat ik ook ‘zocht’ en weet dat het niet extern te vinden is, vind ik het zo fascinerend wat we allemaal doen om te streven naar geluk.

Kleine toelichting: meestal vind ik het belangrijk om mijn eigen mening achterwege te laten en informatie zo objectief mogelijk door te geven. Hoe saai dat misschien ook is, vind het retebelangrijk dat autonoom en kritisch denken gestimuleerd word ten behoeve van een gelukkige democratie. Belangrijker dan volgers, kopers, en geld in the end.

Dat gezegd hebbende, wil ik toch hetgeen wat mij, en vele anderen met mij, Scandinaviëfan maakt, uitlichten. Dat is niet van nu. Het is wel waar nu behoefte aan is. De tijdloze dingen, waarden, gebruiken, een duurzame manier van kijken, een mensgerichte overheid. Kortom: Veel goeds. En uiteraard, is er op alles iets negatiefs te bedenken, daar gaat het nu even NIET over, ha!

Hoe hip deze woorden nu ook zijn, hoeveel boeken, series er ook zijn.. We zijn massaal op zoek naar geluk, en is het dezer dagen niet meer middels werk, prestatie en geld. Invloeden uit Scandinavië, Japan, allerlei spirituele stromingen; breed kijken en kijk wat werkt voor je, neem mee wat je wilt en negeer wat je wilt. Precies goed. Hebben we het hier over lagom?

Lagom

Niet teveel, niet te weinig: precies goed, of ook wel in balans. Evenwicht. Wij lijken dit verleerd te zijn. Terwijl het onze natuurlijke staat van zijn zou moeten zijn. Evenwicht en rust boven hiërarchie en overwerken. Koffie, fika dus, een paar keer tijdens een werkdag. Niet om het eten, maar als adempauze. Omdat het gaat over leven, in plaats van werken. Werk en privé gescheiden. Niet altijd beschikbaar zijn.

Kortere werkdagen. Zes uur in plaats van acht. Op tijd weg om nog van het weer te kunnen genieten in de zomer, einde middag met je kinderen door te kunnen brengen, én uiteraard je concentratie optimaal te kunnen benutten. Offline zijn, bewegen, behoefte aan natuur.

Persoonlijk vind ik het fantastisch dat er veel winkels dicht zijn op zondag, dat er weinig auto’s in de binnenstad zijn, dat er lang niet overal wifi is. YES. Het geldt overigens ook met betrekking tot eten. Niets geen superfoods overal. Sta jezelf toe te genieten af en toe, gun jezelf, fysiek en mentaal het beste. Een ieder weet wat dat inhoudt. Niet doorslaan in iets, maar kijk wat je nodig hebt.

Hygge

Het creëren van gezelligheid. Kaarslicht, een open haard, een sfeervol interieur. Warme chocomel maken, een appeltaart bakken en vrienden uitnodigen om dit samen te komen verorberen. SAMEN ZIJN. En. Een beetje ‘lief zijn voor jezelf’. Dit is iets wat voor iedereen toch zo belangrijk, misschien wel de basis is. Zijn we dit zo verleerd? Ook al is het dankzij de hipheid van dit begrip, alles wat mensen doen om ‘lief te zijn voor zichzelf’ lijkt me een YES. Met hoofdletters, inderdaad.

Jante

Over de wet van Jante (iedereen is gelijk) is al eerder geschreven voor Fika Magazine. Bekenden uit Denemarken onderstrepen, evenals vorig artikel, geregeld het negatieve aspect ervan. Dat iedereen hetzelfde is en doet, en je niet buiten de toon mag vallen. Echter ga ik hier (verrassend voor mensen die me kennen misschien niet) toch graag op in.

Ik blijf erbij dat, mits het oprecht is, bescheidenheid een mens siert. Of dat dit komt omdat ik in Amsterdam woon, en soms het idee heb dat je hier juist een groot ego lijkt te moeten hebben, of überhaupt: niets en niemand is beter dan een ander. Nooit.
Uiteraard zijn er verschillen tussen mensen, is de een slimmer dan de ander, de een knapper dan de ander, maar nooit minder als persoon. Er is uiteraard een verschil tussen gezonde zelfwaardering of jezelf meer waard voelen dan een ander.

Ik zie in Denemarken bijvoorbeeld namelijk wel degelijk uitzonderingen in het straatbeeld, en dat je opvalt, zegt uiteraard niet zoveel. Evenals wanneer je een hoge functie uitoefent, je je nog steeds aardig en gelijkwaardig kunt gedragen. Respect voor elkaar kan altijd, en overal. Zonder ‘fatsoen’ of regels, maar van binnenuit. Van verschillen kun je leren, onderwerpen kun je bespreken en elkaar verrijken. Ga met elkaar in gesprek, verwonder je, ben nieuwsgierig. Bouw een brug, maak contact. Hashtag ideale samenleving.

Lykke

Veel Deense woorden lijken qua uitspraak op Nederlandse woorden te lijken. Zo ook lykke. Raad. Geluk. Yeah. Zoals de schrijver van het boek Lykke, de Deense weg naar het geluk al zei: je hoeft niet te verhuizen of te gaan reizen om gelukkig te worden. Kijk wat je zoekt. Pik van allerlei culturen mooie dingen, en bouw ze in in je eigen leven. Plus, probeer zoveel mogelijk ‘in het moment’ te zijn. Focus op activiteiten waar je in opgaat, en breid dit uit.

Wat ik merk in Kopenhagen, en waar ik bijvoorbeeld op focus, is vertrouwen. Fijn, bonnetjes in cafés. Wanneer je ergens moet wachten een kopje koffie aangeboden krijgen en in een gesprek raakt met vier oude mannetjes aan een bar. Wanneer iemand je achterna komt rennen omdat je een appel bent vergeten mee te nemen bij de supermarkt. Mensen die je helpen op allerlei verschillende manieren. Wederom, contact maken met elkaar. Zo zou het toch moeten zijn. Dat willen we toch allemaal, in plaats van in contact zijn via smartphones en niet meer ruiken dat het lente wordt?

Kleine, simpele dingen, het valt me op dat het me daar vaker overkomt. Of ik loop op straat met het woord HELP op mijn voorhoofd, dat kan uiteraard ook. Dit klinkt heel negatief over Nederland, zo bedoel ik het uiteraard niet. Ik denk wel dat er altijd verbetering mogelijk is. Helemaal anno nu, met meer dan een miljoen mensen aan de antidepressiva, en de burnout volksziekte nummer een als ik het juist heb.

Ik heb The Swedisch theory of Love gezien, en Licht op het Noorden gelezen. Ik weet dat er inmiddels best wat tegengeluid gegeven wordt. Ook in Scandinavië is veel eenzaamheid, schijnt er weinig te worden gesproken over ‘problemen’. Voor dit artikel geldt uiteraard: neem er mee wat je eruit mee wilt nemen, objectief is het natuurlijk totaal niet. Ik hoop gewoon dat wat voor ieder persoonlijk ook mag werken, het werkt. Hoe meer stralende mensen op straat, hoe beter. Via een bruggetje naar Scandinavië, droom ik gewoon van een straatbeeld met blije en vrije mensen, en liefde overal, daar kan nooit ‘te veel’ van zijn.


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende