ÖTILLÖ in Stockholm: een van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld
15 december 2016

Een van de zwaarste sportevenementen ter wereld is vrijwel onbekend bij het grote publiek. Het is het zwem- en hardloopevenement ÖTILLÖ, oftewel de ‘eiland naar eiland’-race. Vanuit het eiland Sandhamn, ten oosten van Stockholm, gaan paren 65 km hardlopen en 10 km zwemmen om via 24 eilanden de finish op het zuidelijker gelegen eiland Utö te bereiken. Ze mogen er maximaal 14 uur over doen. Het is een race door de natuur. Op de eilanden gaat het hardlopen dan ook niet over geplaveide wegen, maar dwars door het bos en over de rotsen. De zwemmers worden bij een oversteek in de gaten gehouden door patrouilleboten. Totaal moeten ze 52 keer in of uit het water. De langste run is 20 km en het langste zwemgedeelte 1,8 km. Wat een geweldige atleten! Pff, ik word al moe als ik het schrijf.
ÖTILLÖ
Wij hadden een wekker gezet om de start om 06.00 uur bij het Seglarhotel in Sandhamn niet te missen, maar die wekker was niet nodig, want een helikopter van de Amerikaanse televisiezender CNN vloog al vroeg rondjes en maakte ons met zijn lawaai wakker. CNN bestempelde de wedstrijd als ‘one of the toughest endurance challenges of the world‘. Het is een teamsport voor twee personen en de atleten zijn compleet afhankelijk van elkaar. Er zijn combinaties van heren, dames en gemixt. De paren zijn aan elkaar vastgebonden met een lijn van maximaal 10 meter, want als ze verder van elkaar verwijderd zijn, worden ze gediskwalificeerd. Deze regel is er als bescherming van de atleten. De sporters dragen wetsuits en mogen een soort van flippers als handschoenen aan. Op hun hoofd een badmuts met het teamnummer. We spraken een paar teams de dag voor de wedstrijd en hoorden dat een kompas en een fluit ook als verplicht accessoire meegenomen dienen te worden en verder mogen de teams meenemen wat ze willen, míts ze die spullen ook bij de finish bij zich hebben. Onderweg ballast weggooien mag dus niet. Denk aan zwembrillen, waterdichte rugzakjes, of drijvertjes op de rug.
Het ontstaan
Veertien jaar geleden had de uitbater van het Ütö Värdshus hotel op Ütö met een vriend en twee werknemers een late nacht aan de bar. Ze daagden elkaar in hun dronken bui uit om een race aan te gaan naar Sandhamn. En dat deden ze meteen de volgende dag. Ze hadden wat restaurantstops onderweg ingepland en deden er bijna 24 uur over. Een paar jaar later werd de race commercieel gemaakt en konden ook anderen zich aanmelden. Veel teams finishten niet binnen de gestelde tijd. Ze kwamen erachter dat de enige manier om te racen met constante beweging is en door niet meer onderweg te stoppen.
Swimrun-beweging
Dit jaar bestaat de wedstrijd tien jaar. In 2006 deden er elf paren aan mee en inmiddels is dat aantal gegroeid tot meer dan honderd. Het bijzondere is ook dat deze race het begin is geworden van een wereldwijde swimrun-beweging. In Noorwegen organiseren ze de Rockman Swimrun en in Finland de Solvalla Swimrun. Veel wedstrijden in andere landen doen nu samen mee in de ÖTILLÖ Swimrun World Series. Leuk dat de Zweedse titel overal gebruikt wordt!
Tekst: Karin Schröder
Foto’s: Nadja Odenhage, Jakob Edholm

Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?