Het Norsk Folkemuseum in Oslo

Norsk Folkemuseum in Oslo

Het Norsk Folkemuseum in Oslo, het Noorse volksmuseum, is een heel leuk openluchtmuseum om in rond te wandelen en even terug te gaan in de tijd toen alles nog trager ging. In totaal zijn er 160 huizen waar je even kan binnengluren om te kijken hoe de mensen vroeger leefden. Het park is in twee delen op te splitsen: Old Town en Countryside.

Old town

De Oude Stad heeft gebouwen in de stijl van Oslo en andere Noorse steden. Alle huisjes zijn goed onderhouden en hebben een eigen tuintje. Er is een huis te bekijken van een rijke handelsman uit 1700. Ook leuk is de oude bank, een kruidenierswinkeltje, de gaspomp en een tabaks- en fruitwinkeltje. In veel van de oude herenhuizen kan je permanente tentoonstellingen bekijken, zoals eentje van antiek speelgoed en een ander gaat over de Sami – de oorspronkelijke inheemse Scandinavische bevolking die nu vooral in het noorden woont (Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland).

Countryside

Het plattelandsgedeelte is het grootste deel van het park. Er staan oude huizen van verschillende regio’s en tijdsperiodes. Ze zijn neergezet in clusters zodat het echte dorpen lijken. Er zijn ook velden en tuintjes die bewerkt worden. Op de dag dat wij er waren was het ‘aardappel-oogstdag’ en kon je je eigen aardappelen rooien en meenemen. Ook worden er dieren gehouden. En als je wil kan je met de paardenkar een ritje maken.

Het hoogtepunt – letterlijk, want het lag op het hoogste punt – is de Stave kerk van omstreeks 1200. Hij lijkt wel uit een sprookje te komen met zijn torentjes en verschillende daken. In de binnenkant zijn oude muurschilderingen te bekijken.

Het Norsk Folkemuseum in Oslo

Het loont de moeite een hele dag te besteden in het Norsk Folkemuseum. Je kan je eigen picknick meenemen of lunchen in één van de koffie- of eethuizen. Voor de kleinsten is er snoep te kopen in een oud winkeltje en je kan smikkelen van ijs dat op het domein wordt gemaakt.

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag 11.00 – 15.00, zaterdag, zondag en feestdagen 11.00 – 16.00.
IMG_3945IMG_3879IMG_3926 IMG_3943 IMG_3919 IMG_3899-1 IMG_3889


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende