Scandinavisch recept: aardbeien-meringuetaart

vuur & ijs fika magazine

Om te vieren dat het nieuwe Scandinavische kookboek Vuur + IJs in de Nederlandse boekhandels ligt, delen we alvast drie recepten uit het boek. Voorgaande weken kon je proeven van Zweedse eiersalade en Finse zalmsoep. Vandaag krijg je het recept van de aardbeien-meringuetaart cadeau!

Aardbeien-meringuetaart (Mansikkakakku)

150 g blanke amandelen
300 g plus 2 eetl. fijne kristalsuiker
6 eiwitten
een snuf zout
375 ml slagroom
¼ theel. vanille-extract
300 g aardbeien, in plakjes

Verhit de oven tot 180 °C. Rooster de amandelen op een bakplaat in de oven in 6-8 minuten net goudbruin. Schakel de temperatuur terug naar 120 °C.

Doe de amandelen met 100 gram suiker in de kom van een keukenmachine en maal alles met de pulseknop fijn.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de mixer op hoge stand schuimig. Voeg het zout toe en daarna al kloppend geleidelijk 200 gram suiker tot het schuim in stijve pieken blijft staan. Blijf nog circa 3 minuten op de hoogste stand kloppen tot het schuim stevig is en glanst. Spatel luchtig het amandelmengsel erdoor.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Spreid het schuim met een spatel uit tot 2 cirkels van 20 cm doorsnee en strijk de bovenkant glad. Bak het schuim in de oven in 1 uur lichtbruin. Draai de oven uit, schuif een houten lepel tussen ovendeur en fornuis zodat de deur op een kier staat. Laat de schuimbodems nog 2 uur in de oven drogen tot ze niet meer kleverig aanvoelen.

Klop als de meringue klaar is de slagroom met de overgebleven 2 eetlepels suiker en de vanille stijf, maar niet droog. Leg voorzichtig een meringuelaag op een taartschaal. Spreid de helft van de slagroom erover uit en schik daarop de helft van de aardbeien. Leg de tweede meringuelaag hierop. Spuit een decoratieve rand van de overgebleven slagroom rondom op de schuimlaag en vul het midden met de overgebleven aardbeien.

Zet de taart tot 1 uur voor het opdienen in de koelkast zodat de smaken zich kunnen mengen. U kunt de taart 4 uur bewaren voor hij vocht loslaat. Laat hem 15 minuten voor het opdienen op kamertemperatuur komen.

VUUR + IJS!

Vuur + IJs Scandinavisch recept Fika MagazineBenieuwd geraakt naar de rest van Vuur + IJs? Je bestelt het boek hier!

Foto: Stefan Wettainen

 

 

 

 

 

 

 


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende